Generalforsamlingen blev afholdt i Ejby Hallen, Halvej 5, 5592 Ejby fra kl. 11.00 til 16.30.
Dagsorden i henhold til vedtægterne.
Valg af dirigent
Erik Kristensen blev valgt som dirigent og erklærede generalforsamlingen for lovligt indkaldt i forhold til de retningslinjer, som Coronakrisen har medført. Der var 62 stemmeberettigede til stede ved generalforsamlingens start. Et medlem kom efter start og et medlem forlod generalforsamlingen inden start på afstemningerne.
Valg af to stemmetællere
Thomas Elgaard Nielsen og Jens Jørgen Nielsen blev valgt som stemmetællere.
Valg af protokolfører
Susanne Holst blev valgt som protokolfører.
Aflæggelse af årsberetning
Formand Rune Riishøj aflagde årets beretning, læs den her. Der var efterfølgende et enkelt spørgsmål om, hvorvidt der forventes kontingentstigninger til SJD. Rune Riishøj svarede, at vi ikke skal betale mere og fortalte samtidig, at han netop havde modtaget besked om, at der var opdaget en fejl i det nuværende budget, som betyder, at man forventer et fald i overskuddet for 2020 fra 57.000 til 31.000.
Morten Vestergaard takkede bestyrelsen for et godt år.
Erik Kristensen meddelte herefter, at generalforsamlingen tog beretningen til efterretning.
Herefter gennemgik Rune Riishøj årets vigtigste resultater samt uddelte klubbens årspokaler, som i år var udvidet med pokaler til bedste tæve og bedste han på fuldbrugsprøve. Se listen over modtagere i beretningen.
Følgende medlemmer blev tildelt DMK’s sølvnål:
- Svend Aage Poulsen
- Bjørn Toudahl
- Lisbeth Andersen og Jens Brandt
- Heidi Pedersen
- Arne Nielsen
Følgende medlemmer fejrer 25 års jubilæum:
- Ivan Jensen
- Anders Schmidt
- Bjarne Buchholtz
- Heinrich Andersen
- Bjarne V. Poulsen
- Steen Ingemann Hansen
- Orla Andersen
- Kim Jensen
- Aage Thaarup
- Mogens Boesen
- Morten H Grove
- Peder Nielsen
- Lars Højsgaard
- Jesper Lyngø Pallesen
- Per Galsgård
Følgende medlem fejrer 40 års jubilæum:
- Verner Vestergaard
Følgende medlemmer fejrer 50 års jubilæum:
- Jørgen Katholm
- Johan Vive
Fremlæggelse og godkendelse af revideret årsregnskab samt meddelelse om ansvarsfrihed
Kasserer Sussie Mattsson fremlagde regnskabet for det forgangne år og udviklingen i antallet af medlemmer, se her. Sussie Mattsson kommenterede, at antallet af medlemmer i den nærmeste fremtid vil falde en anelse, da der for nylig er sendt rykkere til ca. 15 gratismedlemmer, som ikke forventes at fortsætte deres medlemskab.
Sussie Mattsson understregede, at medlemstallet blandt andet er steget som følge af, at hun ved gennemgang af hvalpelisten, hanhunde- og tævelister opdagede, at en del medlemmer manglede at betale kontingent. Det er der nu rettet op på, lige som alle prøveledere også opfordres til at sende startlister, så medlemskabet kan tjekkes inden prøvens afholdelse.
Et medlem spurgte, hvor man kunne se de 10 kr., som er besparelsen efter sammenlægningen af DJU og FJD. Rune Riishøj svarede, at det først er fra nu, at vi vil begynde at se besparelsen. Rune har bedt SJD om at lave en artikel til Jagthunden, der forklarer, hvad pengene i SJD bruges til.
Regnskabet blev herefter enstemmigt godkendt, og der blev meddelt ansvarsfrihed til bestyrelsen.
Fremlæggelse af budget og fastlæggelse af kontingent
Kassereren fremlagde budgettet for 2020 og meddelte, at kontingentsatsen for 2021 er uændret i forhold til 2020.
Budgettet blev taget til efterretning.
Avlsarbejdet i det forløbne år
Jytte Thomsen gennemgik avlsarbejdet for det forgangne år, herunder
- Hvalpetillæg 2019 med et samlet hvalpetillæg på 236 kleinere og to importer, samt fire importerede grossere, se her
- Effektiv population, se her
- HD-resultater, 47 fotograferede hunde (35 A, 10 B og 2 C), se her
- AD-resultater, 11 hunde fotograferet, (10 x 0, 1 x 1)
- OCD, 21 hunde fotograferet (20 fri, 1 påvist)
- EU til i dag fra opstarten, 194 scannede hunde (192 fri, to påvist (svarende til 1,03 %)), se her
Et medlem stillede spørgsmålstegn ved, hvordan man håndterer f.eks. hvalpe, der har urinvejsproblemer, og som måske bliver aflivet, inden de bliver scannede. Der blev svaret, at der altid vil være et mørketal, men hunde, der ikke er scannet, kan ikke tælle med i statistikken. Jytte Thomsen fortalte dog, at hun beder om en dyrlægeerklæring, hvis hun hører, at der har været problemer med en hund.
Jytte Thomsen afsluttede med at fortælle, at hvalpetillægget i 2020 indtil nu har været 244 kleinere, og to importerede grossere. Desuden har der været én ikke-godkendt parring.
Valg til bestyrelse
Valg af formand
Rune Riishøj blev genvalgt uden modkandidater.
Valg af bestyrelsesmedlemmer
Christian Nøhr blev valgt, og Susanne Holst blev genvalgt uden modkandidater.
Valg af bestyrelsessuppleanter (53 stemmer)
Der blev stemt om, hvem der skulle være 1., 2. og 3. suppleant. Resultatet blev
- suppleant: Peter Katholm, 28 stemmer
- suppleant: Lars Thunberg, 16 stemmer
- suppleant: Rasmus Thuesen, ny suppleant, 9 stemmer.
Valg af to revisorer og en revisorsuppleant
Lars Enevoldsen Lundbæk og Lisbeth Tolborg blev genvalgt som revisorer, og Egon Møller Jensen modtog også genvalg som revisorsuppleant.
Behandling af indkomne forslag
Der var i alt indkommet 14 forslag, se dem her.
Erik Kristensen foreslog, at generalforsamlingen startede med behandling af forslag 12 og 13, som vedrørte det internationale samarbejde. Begrundelsen var, at DKK’s formand og formand for FCI i Europa, Jørgen Hindse, var til stede, men skulle gå kort tid derefter. Jørgen Hindse har mange års erfaring fra den internationale hundeverden.
Forslag 12
Formanden gennemgik bestyrelsens motivation for forslaget, se præsentation.
(Note: I forbindelse med DMK’s generalforsamling blev det præsenteret at der var 5.500 medlemmer i KLM-I. Tallet er IKKE korrekt. Tallet blev taget fra et tidligere generalforsamlingsreferat i KLM-I regi, men desværre var det medlemstallet i KLM-D og ikke KLM-I. Bestyrelsen er blevet gjort bekendt med tallet og har fået oplyst et tal på ~10.000 medlemmer – dette er dog ikke verificeret. Efterfølgende har DMK henvendt sig til dirigenten, samt formanden for DKK for at undersøge om dette ville bero i en ny afstemning, da præsenterede fakta ikke var korrekt. Begge mener det er uheldigt, men at det ikke har betydning for emnet der blev sendt til afstemning. Bestyrelsen har taget dette til efterretning og fastholder derved resultatet af afstemningen).
Rune Riishøj forklarede, at DMK har holdt et møde med DKK for at få rådgivning om, hvordan vi bedst håndterer situationen med KLM-I. Afslutningsvis bad han generalforsamlingen om mandat til at gå til tyskerne og forhandle.
Efter præsentationen bad Jørgen Hindse om ordet. Han fortalte, at der er et formelt samarbejde mellem FCI og KLM-I, og at han i 2012 var blevet inviteret til et KLM-I møde for at høre om KLM-I’s fortræffeligheder. Han understregede, at det i praksis ikke er muligt at skelne mellem KLM-I og KLM-D.
KLM-D har lukket for DMK’s brug af tyske hanhunde, og dette ’trusselsmiddel’ er desuden brugt over for Tjekkiet og tidligere også over for øvrige medlemslande. FCI har bedt KLM-I forklare, hvorfor de vil gennemtvinge, at landene retter sig ind efter tyske regler. De har ikke svaret, selv efter tre rykkere. FCI har bedt den tyske kennelklub hjælpe med at rykke KLM-I for svar, men det vil de ikke. Hvis KLM-I fortsætter deres nuværende adfærd, vil FCI opsige samarbejdet.
Endelig understregede Jørgen Hindse, at den racestandard, som ligger på hjemmesiderne for både KLM-I og KLM-D ikke er den standard, der er gældende og godkendt af FCI.
Jørgen Hindse afsluttede med at anbefale, at generalforsamlingen bakkede op om bestyrelsens forslag.
Et medlem spurgte, om DMK har lavet en beregning på, hvor længe vi kan klare os uden tyske hanhunde. Det er estimeret, at vi kan klare os i ca. otte år og stadig holde os under den nuværende maksimale grænse for indavl på 3,25 beregnet på seks generationer. Vi vil stadig kunne avle og købe svenske, norske, finske osv. hanhunde og bringe dem i avlen.
Et andet medlem udtrykte sin bekymring for, at DMK melder sig ud af KLM-I og foreslog, at ordlyden i forslaget blev ændret til ”DMK’s bestyrelse gives mandat til, i yderste konsekvens, at indgive en officiel udmeldelse af KLM-I”. Rune Riishøj understregede, at DMK ikke har et ønske om at træde ud af KLM-I, men hvis DMK ikke får generalforsamlingens mandat til at træde ud, har vi heller ikke et forhandlingsmandat.
Jørgen Hindse og Erik Kristensen kunne ikke se et problem i at tilføje ’i yderste konsekvens’, da det måtte betragtes som en præcisering af forslagets ordlyd.
Et medlem fremhævede, at det er bekymrende, at klubben står i en situation, som skyldes, at klubbens tidligere formand har truffet beslutninger uden at have det nødvendige mandat. Et andet medlem mente, at selv om det omtalte medlem af KLM-I’s præsidie ikke deltog på præsidiemøderne, ville vedkommende stadig være i stand til at påvirke præsidiemedlemmerne.
Diskussionen blev afsluttet med en konstatering af, at DMK’s opdrættere i gennemsnit bruger tre tyske hanhunde om året, hvorefter forslaget blev sendt til afstemning. Et medlem bad om skriftlig afstemning.
Forslaget blev vedtaget med 47 stemmer for, 5 imod og 1 stemte blankt.
Forslag 13
Et overvejende flertal stemte imod forslaget.
Forslag 1
Forslaget blev vedtaget.
Forslag 2
Forslaget blev vedtaget.
Forslag 3
Bestyrelsen trak forslaget.
Forslag 4
Bestyrelsen trak forslaget.
Et medlem spurgte, hvorfor bestyrelsen trak de to forslag, hvortil Rune Riishøj svarede, at bestyrelsen var gjort opmærksomme på, at de to forslag ikke overholdt gældende lovgivning.
Forslag 5
Et medlem spurgte, om man kunne tilføje til forslaget, at der inden en evt. virtuel generalforsamling, skal laves et prøvevalg for de medlemmer, der ikke er fortrolige med elektronikken. Bestyrelsen lovede, at man ville sørge for, at der blev taget hensyn til dette ved en evt. anvendelse.
Der blev også spurgt om, hvordan man ved en elektronisk afstemning kan sikre, at alle er medlemmer af klubben, hvortil Benjamin Gunthel Hansen svarede, at den platform, vi har kigget på, kan kontrollere dette via NemID.
Forslaget blev vedtaget.
Forslag 6 (og forslag 7)
Rune Riishøj begrundede forslag 6 med, at bestyrelsen ønsker at harmonisere kravene for klubbens championater og derved ensrette alsidigheden.
De forskellige championater blev behandlet hver for sig. I forbindelse med kravene til udstillingschampionatet blev det diskuteret, om markprøvekravet bør være en 1. præmie og ikke en 2. præmie, som i bestyrelsens forslag. Der blev stemt om, hvorvidt kravet i forslaget skulle ændres til en 1. præmie, og generalforsamlingen stemte med overvejende flertal for denne ændring. Efterfølgende blev der stemt om forslaget – nu med en 1. præmie på markprøve som krav – og forslaget blev vedtaget med 41 stemmer for og 6 blanke.
Ud over bestyrelsens forslag, omhandlede forslag 7 også sporchampionatet. Det blev diskuteret, om det skal være muligt at opnå et sporchampionat uden at slippe sin hund. Der blev også nævnt, at championatet i dag er harmoniseret med kravene hos de racer, vi normalt sammenligner os med, mens det ikke vil være tilfældet med bestyrelsens forslag.
Til sidst blev der stemt om tre muligheder: bestyrelsens forslag, forslag 7, og at bibeholde de gældende regler. 15 stemte for bestyrelsens forslag, 7 stemte for forslag 7, og 28 stemte for de gældende regler. Reglerne for sporchampionatet forbliver som de er. Bestyrelsen blev opfordret til at se på det igen til næste år.
Forslaget for kravene til jagtchampionat blev vedtaget med 8 blanke stemmer, resten stemte for.
Forslaget for kravene til brugschampionat blev vedtaget med 8 blanke stemmer og to imod, resten stemte for.
Forslag 8
Forslaget blev trukket af forslagsstiller.
Forslag 9
Forslaget blev trukket af forslagsstiller.
Forslag 10
18 stemte blankt, 24 stemte for. Forslaget blev vedtaget.
Forslag 11
37 stemte imod forslaget. Forslaget blev ikke vedtaget.
Forslag 14
De foreslåede ændringer blev gennemgået med nedenstående beslutninger.
Bestyrelsen skal til næste generalforsamling finde ud af, hvordan man kan formulere, at vi anbefaler salg til jægere. Det blev vedtaget at slette sætningen om at avlsvejledningen kun anviser hvalpe til jægere.
Ved diskussionen om tolkning af misrøgtede forældre, underernærede hvalpe osv. blev det besluttet at evt. udelukkelse fra klubbens hvalpeliste skulle understøttes af en dyrlægefaglig vurdering.
Der blev stemt om, hvorvidt sætningen om at parringskombinationer, der skønnes at kunne påvirke racens udvikling i uønsket retning, skulle slettes. 15 stemte for, 16 imod. Sætningen forbliver.
I forbindelse med forslaget om at ændre kravene fra 18 til 24 måneder for førstegangs parring, blev det kommenteret, at der ikke er noget fysiologisk i vejen for at parre en hund på 18 måneder, medmindre man vurderer, at hunden er psykisk umoden og/eller har behov for flere prøver. Det blev også nævnt, at vi ikke oplever, at hunde parres så tidligt. Det blev vedtaget at ændre alderen for førstegangs parring til mindst 24 måneder.
Avlsreglerne indeholder et par gentagelser omkring tæver over otte år. Det blev vedtaget at slette disse.
Tilføjelsen om, at hanhundeejere skal være medlem af DMK, og ved udenlandske hanhunde skal de være avlskåret og godkendt af DMK blev vedtaget. Teksten omkring en international avlsprøve godkendt af KLM-I slettes.
Det blev vedtaget, at prisen for optagelse på hvalpelisten ændres, så det er op til opdrætteren, om vedkommende vil betale selv, eller lade hanhunden betale halvdelen.
Det blev vedtaget, at ’skema’ ændres til ’alt den nødvendige information, som efterspørges af avlsvejledningen’.
Forslaget om, at begge forældredyr skal som mindst 15 måneder gamle være præmieret med mindst Good i Åben Klasse blev vedtaget.
Forslaget med sætningen om, at tysk HZP og VGP slettes blev trukket af bestyrelsen. I stedet vil bestyrelsen overveje, om der skal tilføjes de mest almindelige avlsgodkendende prøver fra udlandet, og om listen af prøver skal opdeles i danske og udenlandske prøver.
Det blev vedtaget, at anmærkningen om temperament skal tilpasses DKK reglerne.
Tilføjelse af sætningen om, at andre kendte sygdomme, som er arvelige (f.eks. OCD, AD el. lign.) skal oplyses straks og hunden udelukkes af avlen, blev vedtaget.
Eventuelt
Bjørn Toudahl oplyste, at den aflyste schweissinstruktøruddannelse afholdes i marts 2021.
Tage Nielsen vandt igen i år Kragepokalen.
RR takkede dirigenten for hans hjælp og bad forsamlingen udråbe et leve for Dansk Münsterländer Klub.