DMKs bestyrelse har modtaget hhv. en forespørgsel fra jagtbrugshunde.dk, samt været i en mailkorrespondance med udvalgsmedlemmerne omkring UT/AT prøverne. Da indholdet af begge skrivelser indeholder elementer af stor betydning for medlemmerne, har vi valgt at offentliggøre det.

Samtidig vil vi gøre opmærksom på, at da bestyrelsen ikke har haft lejlighed til at kommentere det før nu, er deadline for forslag til generalforsamlingen udskudt til den 1. april, således at udvalgsmedlemmerne, samt øvrige medlemmer har mulighed for at indsende forslag på baggrund af bestyrelsens kommentarer til hhv. forespørgslen samt mailkorrespondancen.

På vegne af bestyrelsen
Rune Riishøj

1) Forespørgsel fra Jagtbrugshunde.dk

Formål og idegrundlag til fremtidig struktur

Jagtbrugshundes formål har fra starten været, at tegne den danske version af de tyske anlægsprøver VJP og HZP så tæt det kan lade sig gøre i forhold til dansk (jagt)lovgivning, med det formål, at give de danske kontinentale specialklubber, opdrættere og jægere muligheden for at benytte sig af disse mangeårige gennemtestede anlægstest, med de muligheder der er for klubbernes/racernes brug i forhold til avlsregler, opdrætternes udvælgelse af avlshunde, blandt andet ved en fortrinlig mulighed for omsætning af testenes 12 pointskala til brugbare avlsindeks og jægerens uddannelse af en alsidig jagtbrugshund.

Det vigtigste har været, at værne om disse anlægsprøvers (i Danmark har vi valgt ordet tests) originalitet, med henblik på, at testene typisk relaterer til racernes moderlands afprøvning og formålsparagraffer for racernes brugsmæssige egenskaber, hvoraf de fleste efterhånden har fået dette nedfældet i racernes FCI standard , samt et fælles internationalt prøve/testsystem i forhold til de efterhånden mange verdensforbund og disses avlsarbejde på tværs af grænser.

Da det stod klart, at det første forsøg på opstart i FJD regi, ikke kunne værne tilstrækkeligt omkring denne originalitet i et samlet fællesskab, har det været af overordentlig stor betydning, med opbakning, fra de specialklubber, der siden har stået bag den effektiviserede opstart i form af personer/ildsjæle fra disse respektive klubber, forståelse for projektets vigtighed, samt økonomisk støtte.

Spørgsmålet er imidlertid nu, om tiden er inde, til at jagtbrugshunde kan/skal stå på egne ben uden denne klubstøtte og fortsætte sit formål og favne en endnu bredere skare til fortsat gavn for dem, der hele tiden har været med, men også de opdrættere og jægere, der står uden for dette forum og hvor vi klart fornemmer en interesse.

For at kunne favne sidstnævnte, hvor vi måske også fornemmer en del potentielle dommere iblandt til den vigtige bedømmelse af unghundene på testene, er vi blevet i tvivl om jagtbrugshunde i sin nuværende form og opsætning blandt andet ved de involverede klubbers klublogoer, der fremtræder af bla. hjemmesiden, mere bremser en udvikling, som det gavner. Arbejdsgruppen er enig om, at fortsætte i det nuværende forum, mens man tænker tingene igennem og hvis vi kommer frem til et forslag til en anden struktur, skal dette naturligvis forelægges og drøftes med bestyrelserne i de klubber, der har støttet op omkring projektet ind til nu. Der blev også i den forbindelse, drøftet et neutralt jagtbrugshundelogo.

Bestyrelsens svar:

DMK forholder sig positivt til de fordanskede versioner af VJP og HZP, idet bestyrelsen er af den opfattelse, at DMKs medlemmer skal kunne vælge mellem et bredt og varieret udbud af jagtrelaterede prøver og anlægstest. UT og AT er et glimrende supplement til de øvrige prøvetyper, som allerede findes eller er på vej ind i det etablerede danske prøvesystem.

Hvis UT og AT skal have avlsmæssig værdi i et internationalt perspektiv, må en nødvendig forudsætningen være, at testresultater indmeldes, opsamles, databehandles og deles på tværs af landegrænser i en international database. Endvidere må det være en forudsætning, at moderlandet, som varetager racens standard, fuldt ud anerkender det fordanskede regelsæt.

På spørgsmålet om, hvorvidt tiden er kommet til at Jagtbrugshunde kan/skal stå på egne ben, er det DMKs holdning, at hvis UT og AT på nogen måde skal indgå som et parameter i avlsarbejdet, så skal DMK have afgørende indflydelse på prøvernes indhold. Alt andet vil være rent anarki og ødelæggende for klubbens målrettede fremtidige avlsarbejde. I den henseende kan Jagtbrugshunde ikke stå på egne ben eller udgøre et selvstændigt organ. Hvorvidt Jagtbrugshunde rent økonomisk er i stand til at stå på egne ben er imidlertid en helt anden sag, som det kunne være interessant at få belyst nærmere.

DMK støtter forslaget om at introducere et neutralt logo til fælles identifikation af Jagtbrugshunde. Relationen til de samarbejdende klubber bør/skal dog stadig fremgå af hjemmeside m.m. Ligeledes bør der etableres et sæt vedtægter, der klart definerer samarbejdet.

Mailkorrespondance med Jagtbrugshunde.dk

Kommentar fra Henrik Raa Andersen Bestyrelsen bør snarest sikre, at UT og AT godkendes i racens hjemland på lige fod med VJP og HZP. det vil sikre en bred international godkendelse af prøverne og være med til at sikre avl henover grænser nu og i fremtiden. BEMÆRK at alle gennemprøvede og sammenlignelige avlstest/prøver benytter en nuanceret skala fra 0 -12 point.
Replik fra Rune Riishøj Jeg havde klart den forståelse, at oversættelsen lå hos jer (anlægsudvalget), og jeg ser det som en del af arbejdet i det alsidige udvalg, som i selv ønskede at komme med i. Jeg formoder, I stadig sidder i udvalget. De øvrige klubber i Jagtbrugshunde må ligeledes skulle have det (UT og AT regelsæt) oversat for at få den godkendt. I sidder med kompetencen og har oversat den fra tysk til dansk og fået den godkendt, og jeg forventer i gør arbejdet færdigt mht. til oversættelsen.
Replik fra Henrik Raa Andersen Ja, vi sidder stadig i udvalget. Hvad de øvrige klubber ønsker, overlader jeg trygt til de enkelte bestyrelser at beslutte. Det er ikke Jagtbrugshunde.dk’s opgave. Personligt er jeg villig til en dialog om en færdiggørelse af en oversættelse fra dansk til tysk. Men det kræver en utvetydig tilkendegivelse fra bestyrelsen om, at UT og AT er grundlaget for klubbens fremtidige anlægsbaserede avlsarbejde – ellers giver det ingen mening! Men måske bestyrelsen har en anden agenda?
Replik fra DMK bestyrelse Bestyrelsen ser gerne, at UT og AT godkendes i racens hjemland. Anlægsudvalget har oversat de tyske prøveregler til dansk. Bestyrelsen forventer derfor også, at anlægsudvalget fortsætter arbejdet med at få de tilpassede danske prøveregler oversat til tysk. Bestyrelsen varetager kontakten til udlandet og vil derfor forelægge de danske prøveregler til racens hjemlands godkendelse, så snart de foreligger i den endelige oversatte version. Hvorvidt UT og AT skal udgøre grundlaget for klubbens fremtidige avlsarbejde er en så fundamental beslutning med så vidtrækkende konsekvenser, at det ikke er en beslutning, der kan/bør træffes på bestyrelsesniveau. Bestyrelsen ser UT og AT som gode alternativer til de eksisterende prøver og test, men de vil ikke kunne danne grundlag for fremtidigt avlsarbejde uden generalforsamlingens godkendelse. Hvis du/I har opfattelsen af, at UT og AT fremadrettet skal udgøre grundlaget for klubbens fremtidige anlægsbasserede avlsarbejde, vil vi foreslå, at du/I stiller det som et motiveret forslag på den kommende generalforsamling, hvor medlemmer så får lejlighed til at bakke op om forslaget eller forkaste det. For at give dig/jer mulighed for at fremsætte forslaget på den kommende generalforsamling, har bestyrelsen besluttet at dispensere for reglen om, at forslag til behandling på generalforsamlingen skal være formanden i hænde senest 15. marts. Bestyrelsen har således besluttet at udskyde fristen for fremsendelse af forslag til den 1. april.
Kommentar fra Henrik Raa Andersen Bestyrelsen bør snarest sikre, at resultaterne systematiseres og databehandles til gavn for avlsarbejdet med vore racer nationalt og internationalt.
Replik fra DMK bestyrelse Bestyrelsen er af den opfattelse, at hvis UT og AT skal have avlsmæssig værdi i et nationalt og internationalt perspektiv, må en nødvendig forudsætningen være, at testresultater indmeldes, opsamles, databehandles og deles på tværs af landegrænser i en international avlsdatabase. Endvidere må det være en forudsætning, at moderlandet, som varetager racens standard, fuldt ud anerkender det fordanskede regelsæt. Bestyrelsen vil anmode anlægsudvalget om et beslutningsoplæg til, hvordan denne systematiserede databehandling rent praktisk skal/bør foregå herunder et oplæg til en plan for implementering på tværs af landegrænser.
Kommentar fra Henrik Raa Andersen Jeg står uforstående overfor, at jeg ikke benyttes som sparringspartner ifm. arbejdet i KLM-I. Referatet fra Såkaldt Nordisk Møde bære desværre tydeligt præg af manglende indsigt i KLM-I’s arbejde og historie.
Replik fra DMK bestyrelse: Så vidt bestyrelsen er orienteret så er dit udsagn om manglende indsigt i KLM-Is arbejde og historie alene baseret på, at der i det referatet fra det afholdte nordiske KLM-I møde anvendes betegnelsen Annual General Meeting om KLM-Is generalforsamling. Bestyrelsen er naturligvis bekendt med, at KLM-I ikke afholder generalforsamling hvert år men kun hvert andet år. Annual General Meeting eller AGM er imidlertid en almindelig anvendt betegnelse for en generalforsamling uanset om den afholdes årligt, hvert andet år eller med en anden frekvens. Hvis der er andet i referatet, der skulle give belæg for at kritisere bestyrelsen for manglende indsigt i KLM-Is arbejde og historie, så vil vi gerne konfronteres med dette. Bestyrelsen vil konsultere dig og andre, når vi føler, der er behov for det.
Spm. fra Rune Riishøj Samtidig undrer det mig, at Jagtbrugshunde har valgt at lægge en UT prøve samme dag, som der kvalitetsprøver i DMK regi? Det foranlediger mig til at spørge om, I arbejder for Dansk Münsterländer Klub, eller er repræsentanter for DMK i Jagtbrugshunde?
Replik fra Henrik Raa Andersen Datoer for test eller prøveafholdelse er få i foråret. Og som hundefører må man prioritere, som i så mange andre sammenhænge. Men jeg finder det bemærkelsesværdigt, at langt hovedparten og nu også DMK har valgt at lægge deres hovedprøver i april? Måske fordi man afholder prøver på terræner uden den nødvendige naturlige tilgang af fugl – og derfor lader sig slå til tåls med afprøvning på surrogatfugle, der udsættes til den visse død. Og som alene med deres adfærd er en alvorlig hæmsko for en jagtlig afprøvning af de deltagende hunde. Præmieringer opnået på denne baggrund har på den baggrund meget ringe avlsmæssig værdi. Svaret på dit andet spørgsmål er for mig personligt enkelt og ligetil. Jeg har altid arbejdet for vore racers tarv uanset forum.
Replik fra DMK bestyrelse Mange specialklubber har valgt at ligge deres hovedprøver i samme weekend, som i år er den 1.-2. april. Det er ganske praktisk, at hovedprøverne afholdes i den samme weekend. Med din kommentar insinuerer du, at de mange ildsjæle rundt omkring i landet, der som prøveledere, terrænledere og hjælpere yder en kæmpe indsats for afvikling af specialklubbernes hovedprøve, skulle have urent mel i posen og handle uetisk. Det er ganske enkelt en utilstedelig og respektløs holdning at have, så den udtalelse må fuldstændig stå for din egen regning. Sker den slags ulovligheder da, de steder hvor du fungerer som dommer, eller er det bare noget du har hørt om? Dit svar om, at du arbejder for vores race uanset forum, forekommer en smule vagt. Bestyrelsen havde håbet og forventet, at du havde svaret, at du er 100% loyal over for DMK. Hvis din loyalitet i stedet ligger hos Jagtbrugshunde og arbejder i en anden retning end DMK, kan man kun frygte, at det i fremtiden vil få alvorlige konsekvenser for vores race.
Spm. fra Rune Riishøj Det kan godt være, I har svaret. I så fald har jeg tabt mailen i korrespondancen, men hvornår forventer I at have et regnskab klar for 2016?
Replik fra Henrik Raa Andersen Vi retter en forespørgsel til kasseren om fremsendelse af et regnskab til DMKs bestyrelse.
Kommentar fra DMKs bestyrelse Vi har modtaget regnskabet fra regnskabet fra Jagtbrugshunde. Der er imidlertid ikke tale om et regnskab opstillet efter almindelige regnskabsmæssige principper, men snarere en opstilling af årets økonomiske transaktioner. Det såkaldte regnskab efterlader flere spørgsmål, end det besvarer. Det ville være ønskeligt at få de økonomiske transaktioner opstillet som et decideret regnskab, hvilket vil gøre regnskabet mere transparent og forståeligt.
Spm. fra Rune Riishøj Hvornår er oplæg til dommeruddannelsen klar, og skal den ikke forbi bestyrelsens bord inden godkendelse?
Replik fra Henrik Raa Andersen Der er enighed i Jagtbrugshunde.dk om at regelsæt og uddannelse ligger i dette regi, hvor kompetencerne er.
Replik fra DMKs bestyrelse DMK støtter anlægsudvalget i, at udvalget er kompetent i forhold til at udarbejde oplæg til dommeruddannelsen. Anlægsudvalget er imidlertid ikke bemyndiget til at blåstemple dommeruddannelsen. DMK skal have mulighed for at kommentere og godkende oplægget, inden det sendes til videre godkendelse jf. organisationernes gældende procedure herfor.
Kommentar fra Palle Jørgensen Jeg mangler lige et svar i den her korrespondance. Dommeruddannelsen. Teoridelen ligger pt på mit bord. Det er et meget tidskrævende og større værk, men jeg er sikker på det bliver godt og det vil blive grundlaget for den teoretiske dag/weekend, der vil komme til, at indgå. For tiden samarbejder jeg med Torsten Bäte fra Landesgruppe Schleswig – Holstein, da der naturligvis skal inddrages noget fra deres fremgangsmåde og evt krav. Med i dette arbejde er også Henrik m.fl. og når vi en gang bliver færdig, skal det godkendes i hele arbejdsgruppen for jagtbrugshunde og til sidst i DKK. Vi sender det naturligvis forbi vores bestyrelser, der har mulighed for kommentarer og evt input, men godkendelsen ligger hos de to førnævnte. Tidshorisont: 1 år tænker jeg.
Replik fra DMKs bestyrelse Vi anerkender jeres store arbejde med udarbejdelse af dommeruddannelsen, men må anfægte jeres opfattelse af, at godkendelsen ligger hos Jagtbrugshunde og DKK. Dommeruddannelser godkendes udelukkende efter indstilling fra klubberne og ikke efter indstilling fra et udvalg. Som angivet i det tidligere svar til Henrik Raa Andersen skal oplægget til dommeruddannelsen udarbejdet af anlægsudvalget/Jagtbrugshunde blandt andet godkendes af DMK, inden det kan indstilles som forslag.

På vegne af bestyrelsen
Rune Riishøj