Af Peter Katholm

Dagen var stadig ung, da jeg kl. lidt over 03.00 lørdag morgen den 24. september satte kursen mod Østrig med henblik på repræsentere DMK ved KLM-I generalforsamling.

To flyvninger og knap 9 timer senere ankom jeg til den meget idylliske østrigske landsby Ardagger, hvor IMP (Internationale Münsterländerprüfung) prøverne og KLM-I generalforsamlingen blev afholdt. Vejret var fantastisk. Solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen lå vel på næsten 25 grader. Jeg kom hurtigt i snak med flere af de tilstedeværende hundefolk, hvor tyskerne var i klart overtal.

IMP prøven

Da jeg ankom til Ardagger, var IMP prøverne ved at nærme sig sin afslutning, og jeg nåede desværre ikke at se nogen af hundene blive afprøvet. Der var i øvrigt kun 10 fremmødte deltagere til IMP prøverne heraf 8 tyske og 2 østrigske hunde. Jeg havde forventet et langt større antal. Jeg drøftede det noget skuffende fremmøde med Josef Westermann, som er formand for Zucht kommissionen (avls kommissionen). Hans forklaring var, at IMP ikke nød samme anerkendelse som fx Hegawald prøverne eller nogle af de mange andre prøver, hvorfor der var tendens til at nedprioriterer IMP prøverne til fordel for andre prøver.

klm-i-1

Udstilling

IMP prøverne blev afsluttet med et Zuchtshow (udstilling) med alle de deltagende hunde. Den vindende hanhund var et rigtig flot eksemplar af racen med et dejligt temperament. At netop den hund vandt, var imidlertid ganske særpræget, idet den kun havde tre ben. For et års tid siden var den blevet fanget i et ståltrådshegn, der havde viklet sig om benet og virket som en snare, der havde skåret benet over næsten helt oppe ved hoften.

klm-i-2

Jeg lagde i øvrigt mærke til, at forskellen både blandt hanhundene og blandt tæverne var langt mere markant, end det jeg har set på danske udstillinger, hvor hundene virker mere ens/homogene. Om det er et generelt træk eller et tilfælde, skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Hubertus messe

Efter hundeudstillingen var der hubertusmesse. Jeg troede, at en hubertusmesse var en udstilling med jagt- og hundeudstyr. Det viste sig imidlertid at være en katolsk kirkelig handling. Det var dog en fin og stemningsfyldt oplevelse. Som indledning og afslutning på messen blæste en gruppe fantastisk dygtige hornblæsere på forskellige typer jagthorn. Alle tyskere og østriger var i øvrigt iført fuldt ornat under messen.

klm-i-3

Præmieuddeling

I forlængelse af hubertusmessen var der præmieuddeling til de vindende IMP-A og IMP-B hunde. Som tysk og østrigsk skik foreskriver, blev der uddelt et utal af hilsner til de forskellige honoratiores, ligesom der blev udvekslet lovprisninger og gaver i forbindelse med de to jubilæer (KLM-I og ÖvMü). Det viste sig i øvrigt, at ÖvMü (Østrigs Münsterländer klub) ikke havde 90 års jubilæum som annonceret i de forskellige indbydelser og programmer. Der var ”kun” tale om et 80 års jubilæum.

På vegne af DMK havde jeg medbragt en særlig præmie til den vindende IMP-A og IMP-B hund i form af en lille forsølvet tallerken med gravering samt en gave til ÖvMü i anledning af deres jubilæum. Overrækkelsen af gaverne var en kærkommen lejlighed til at få præsenteret mig selv som delegeret og repræsentant for DMK ved næste dags KLM-I generalforsamling.

klm-i-4

Den vindende hund i IMP-B kategorien var den trebenede hund. Selv om den kun have tre ben, havde den alligevel gennemført samtlige discipliner med et højt pointantal. Det var ganske enkelt imponerende.

Grüner Abend

Efter hubertusmessen og præmieuddelingen satte vi kursen mod en restaurant 15-20 km fra Ardagger, hvor der var ”Grüner Abend”. Ud over en middag og en masse hundesnak, var der ikke noget særligt på programmet. Jeg fik igen lejlighed til at tale med flere af deltagerne herunder den trebenede hunds ejer. Der var flere hundeførere, der med største selvfølgelighed havde medbragt deres hunde til Grüner Abend arrangementet. Det ville formentlig aldrig have fundet sted i Danmark. Omkring midnatstid gik turen tilbage til hotellet.

KLM-I generalforsamling

Søndag morgen kl. 09.00 afholdtes KLM-I generalforsamlingen. Jeg var lidt overrasket over, at der ikke var flere tilstede. KLM-I generalforsamlingen minder mest af alt om et bestyrelsesmøde og ikke en generalforsamling, som vi kender det fra DMK. Tilstede var følgende:

  • Dietrich Berning, Formand KLM-I
  • Henrik Raae Andersen, Næstformand KLM-I
  • Jacqueline Mette, Sekretær/forretningsfører KLM-I
  • Josef Westermann, Formand KLM-I avlsudvalg
  • Germain Klein, Delegeret – Frankrig
  • Philipp Ita, Delegeret – Østrig
  • Peter Katholm, Delegeret – Danmark

Mødet startede med en kort status fra de forskellige medlemsregioner. Henrik Raae Andersen gav en status fra de nordiske lande og redegjorde blandt andet for, at Sverige ikke længere var synlige og aktive i KLM-I samarbejdet.

Herefter gav de fremmødte medlemslande en status fra egne rækker. På DMK vegne redegjorde jeg for følgende:

– DMK generalforsamlingen valgte med stort flertal en række nye personer ind i bestyrelsen. Rune Riishøj blev valgt som ny formand, ligesom der skete ændringer på flere andre bestyrelsesposter. Den nye bestyrelse fortsætter det internationale samarbejde i regi af KLM-I. Her sker der ingen ændringer. Selvom der er flere nye ansigter i bestyrelsen, så er der tale om en meget kompetent bestyrelse, hvor de fleste har mange års erfaring med prøver, avl og praktisk jagt med udgangspunkt i racen Kleiner Münsterländer.

– Palle Jørgensen har meddelt, at han efter indeværende bestyrelsesperiode ønsker at træde ud af både det nationale og internationale avlsarbejde. Det er en beslutning, som bestyrelsen tager til efterretning, men der hersker ingen tvivl om, at bestyrelsen er kede af Palles beslutning og ser det som et stort tab. Palle har med et stort engagement og på en særdeles kompetent måde igennem en længere årrække udgjort en vigtig brik i det nationale og internationale avlsarbejde (Josef Westermann tilsluttede sig ubetinget dette synspunkt). Der vil inden Palles udtræden af det internationale avlsarbejde blive udpeget en værdig efterfølger.

– AT prøver er implementeret med succes. Det forventes, at der også fremover afholdes AT prøver.

– DMK stiller sig positive over for HZP (Herbstzucht-Prüfung) og IMP (Internationale Münsterländerprüfung) prøver, men kan ikke sige noget om, hvor mange prøver, der vil blive afholdt. HZP og IMP prøver skal være frivillige og må ikke blive en betingelse for international avlsgodkendelse.

– Der har været ét tilfælde af Ektropiske Ureter. Såvel bestyrelse som avlsvejledning så gerne, at den pågældende hund blev underkastet en nærmere undersøgelse. Det er imidlertid en bekostelig affære at iværksætte en undersøgelse.

– HD er ikke længere et issue i Danmark. Kun 5-6 hunde (så vidt jeg husker) fik i 2015 konstateret HD-C eller lavere status.

Josef Westermann fra avls kommissionen gennemgik status og statistik på avlsområdet. KLM-I repræsenterer 9.156 münsterländere. Heraf udgør moderlandet Tyskland med 5.413 registrerede hunde meget naturlig den største medlemsklub. Herefter følger Danmark med 812 og Holland med 686 registrerede münsterländere.

Germain Klein (Frankrig) åbnede en drøftelse om bedømmelsesniveauet for IMP prøverne. Baggrunden var en videooptagelse af en de hunde, som havde bestået prøven. Videoklippet var af ca. 5 minutters varighed og viser en totalt uengageret hund, med et meget usystematisk søg. Hunden holder sig hele tiden tæt til føreren og kommer sjældent mere end 5-10 meter væk. Føreren er nødt til at gå den rute, han ønsker hunden skal afsøge frem for at dirigerer sin hund. Et 5 minutters videoklip udgør naturligvis ikke et repræsentativt kriterie for at bedømme den pågældende hund, men Germain Klein rejste diskussionen, da bedømmelseskriterierne efter hans opfattelse var alt for lave på IMP prøverne. Baseret på videoklippet kunne jeg kun give ham ret. En hund med det søgsoplæg og engagement kunne aldrig gøre sig gældende på en dansk prøve.

Ud over forskellige meningsudvekslinger blev der ikke konkluderet på drøftelserne.

Der var en kort orientering om den nye standard, som er under behandling i FCI. Dietrich Berning gjorde opmærksom på, at KLM-I ikke har kompetence til at blande sig i standarden. Det er udelukkende et mellemværende mellem moderklubben og FCI.

Dementi af rygter

I dagene op til KLM-I generalforsamlingen verserede der rygter om, at DMKs bestyrelse arbejdede på at få Henrik Raae Andersen afsat som næstformand i KLM-I. Jeg benyttede på DMKs vegne lejligheden til at dementere alle rygterne som værende fuldstændig grundløse. Rygterne er tilsyneladende opstået ud af den blå luft under et præsidiemøde i KLM-I forud for KLM-I generalforsamlingen.

Tysk som hovedsprog i KLM-I

Jeg brugte flere lejligheder både under generalforsamlingen og i pauserne til at gøre opmærksom på, at det er et problem, at al kommunikation foregår på tysk. KLM-I er en international organisation, hvorfor hovedsproget bør være engelsk. Da generalforsamlingens øvrige deltagere enten har tysk som deres modersmål eller som sekundært sprog, kom jeg ikke særligt langt med mine argumenter. Også den amerikanske- og den finske repræsentant kommunikerer begge fint på tysk. Til gengæld ville det være et problem, hvis kommunikationen skulle foregå på engelsk, da flere af de centrale personer i KLM-I enten slet ikke eller kun i meget begrænset omfang taler engelsk.

Det blev meddelt, at vi måtte finde ud af at få korrespondance fra KLM-I oversat til dansk eller engelsk, hvis der var problemer med at forstå tysk, idet det vil være alt for besværligt/umuligt for mange af de øvrige medlemslande at kommunikere på engelsk.

Jeg spurgte, om ikke vi kunne få lov til at fremsende vores danske avlsstandard på engelsk, men heller ikke det faldt i god jord. Avlsstandarden skal sendes til moderklubben og skal udfærdiges på tysk.

KLM-I budget

KLM-I budgettet er temmelig anstrengt, og det er nødvendigt at finde besparelser. Jeg gjorde opmærksom på, at vi fra DMK var indstillet på at stemme for en mindre kontingentstigning (EUR 0,50 – 1,00), hvis det skulle komme dertil. Tyskerne blokerer imidlertid for denne mulighed, da selv en meget begrænset kontingentstigning med 5.413 registrerede hunde i Tyskland vil medføre en stor ekstraomkostning for den tyske klub. Af mulige besparelser blev nævnt Skype-møder frem for fysiske møder. Det fremlagte budget blev godkendt.

IMP 2017 og 2018

IMP prøverne og KLM-I generalforsamling vil i 2017 foregå i Nordbayern.

Dietrich Berning spurgte, om Danmark kunne afholde IMP prøver og KLM-I generalforsamling i 2018. Hertil svarede jeg, at det bestemt ikke er utænkeligt uden dog at kunne give tilsagn på stående fod. DMK vender tilbage med svar efter næste bestyrelsesmøde.

Herefter var generalforsamlingen slut og det var tid at vende næsen mod Danmark igen efter en god, interessant og oplevelsesrig weekend i Østrig.

Peter Katholm
Oktober 2016