Det er tilsyneladende nødvendigt at bringe lidt klarhed over hvilket regelsæt der gælder i FJD, bl.a. ved valg af kandidat til DKK’s bestyrelse. Dette fordi der er kræfter i vores hundemiljø, der bliver ved med at komme med egne fortolkninger og uddybninger på diverse hjemmesider og sociale medier, tilsyneladende med det ene formål at så splid og uvenskab.
På FJD mødet i november 2012, blev der således vedtaget at alle FJD’s medlemsklubber anerkender princippet, ” en kontinental for en kontinental, en engelsk for en engelsk”. Dette princip skal forstås således at de kontintentale passer sine sager og de engelske sine og grupperne bakker hinandens beslutninger op.
Dette var også forud for DKK valget i 2012 et princip i FJD, men var nødvendigt at beslutte igen, fordi Bretonklubbens formand dengang stillede op direkte mod den DKK kandidat, som flertallet i den engelske gruppe pegede på.
Nedenstående er et uddrag af FJD’s vedtægter punkt. 9, hvori redegøres for, at hver gruppe suverænt selv afgør egne engelske/kontinentale anliggender, som f.eks. indstilling af kontinental kandidat til DKK’s bestyrelse, indstilling af kontinentale medlemmer til DJU Dommerudvalget, indstilling til fuldbrugsprøveudvalget, m.m.. I disse personsager stemmes der, som der efter 1 stemme pr. 100 påbegyndte stemmeberettigede medlemmer pr. klub (alle FJD’s medlemsklubber har underskrevet disse vedtægter):
9. A. FJD’s kontinentale specialklubber (den kontinentale gruppe) bestemmer suverænt anliggender, der særligt omhandler de kontinentale racer samt afholder det antal møder, der findes fornødent. Møderne refereres med dagsorden til FJD’s sekretær, der sender dagsorden og referat til orientering til de engelske specialklubber.
B. FJD’s engelske specialklubber (den engelske gruppe) bestemmer suverænt anliggender, der særligt omhandler de engelske racer samt afholder det antal møder, der findes fornødent. Møderne refereres med dagsorden til FJD’s sekretær, der sender dagsorden og referat til orientering til de kontinentale specialklubber.
Begge grupper er berettiget til at rette henvendelser og indstillinger til organisationer som f.eks. DJU, DKK, DJ m. fl. Under udøvelse af gensidig orienteringspligt – se dog 1 C.
Tillige stemmer begge grupper hver for sig når det gælder ændringer i fælles markprøve regler, se nedenstående uddrag fra vedtægternes punkt. Stk. e.:
4. Ved afstemning om:
a) Optagelse af nye klubber
b) Ændring af Overenskomst (se endvidere pkt.18), Forretningsorden samt høringsprocesser m.m.
c) Valg af formand
d) Valg af næstformand
e) Ved udkast til ændring af prøve- og udstillingsregler stemmer henholdsvis den kontinentale og den engelske gruppe i FJD, hver for sig. Gruppernes indstillinger meddelelses sekretæren, der orienterer bestyrelsen.
For punkterne a – e stemmes der, hvis enighed ikke opnås, efter 1 stemme pr. påbegyndt 100 medlemmer, efter medlemsopgørelse pr. 31/12 kalenderåret før. Ved alle øvrige afstemninger har hvert fremmødt bestyrelsesmedlem /specialklubrepræsentant én stemme.
Den kontinentale gruppe har på et gruppemøde den 22. oktober 2014, i Ejby Hallen, drøftet forskellige personer, som FJD’s kandidat til DKK. Alle FJD’s kontinentale klubber deltog. På mødet kunne der ikke opnås mindelig enighed omkring en af kandidaterne. Det besluttedes at man blev nødt til at lave en afstemning for at finde den officielle kandidat. Alle de kontinentale klubber skulle senest den 29. oktober 2014 afgive deres stemme pr. e-mail til FJD’s sekretær. Resultatet blev at Henrik Raae Andersen fik flertal, idet han fik 6 klubbers stemmer, svarende til 26 stemmer, hans modkandidat fik 2 klubbers stemmer, svarende til 19 stemmer. Den ene af disse 2 klubber gav naturligt herefter sin hurtige opbakning til flertallets kandidat.
I forlængelse heraf indstillede FJD Henrik Raae Andersen som organisationens kandidat til DKK’s bestyrelse. Det skal understreges at hele forløbet og afstemningsprocessen er behørigt dokumenteret.
Dansk Ruhaar Klub indstillede senere trods flertallets afgørelse deres egen kandidat.
Den engelske gruppe blev orienteret omkring de kontinentales kandidat på deres gruppemøde den 12. november.
Alle de engelske klubber, på nær en, anerkender den kontinentales gruppes ret til selv at træffe sin suveræne beslutning.
Dansk Breton Klub traf derimod beslutning om at støtte Ruhaarsklubbens kandidat.
De referater, der var publiceret på denne side den 17. december, er desværre ikke tilgængelige mere, idet de ikke er godkendte endnu. Vi beklager fejlen.
Det er sådan sagen står pt. Men når valget til DKK’s bestyrelse er overstået, er FJD nødsaget til internt at finde ud af hvilke konsekvenser det manglende samarbejde skal have. Måske skal vi have defineret vore vedtægter yderligere, så alle de formuleringer, som bare med lidt god vilje kan misforstås, ikke længere er mulige at misforstå. Vi skal måske have ændret vort samarbejde i andre retninger også, måske skal der andre vedtægtsændringer til.
Hvis ikke tingene går rigtigt til og vi respekterer et almindeligt demokratisk flertal, samt undgår fordummende splid, vil FJD få meget svært ved at tiltrække repræsentanter til alt det nødvendige frivillige arbejde, ligesom vi ikke vil blive taget alvorligt i andre sammenhænge, idet man ”jo ikke kan regne med FJD”.
Der er allerede skrevet og diskuteret meget, jeg håber at vi nu lader valget køre sin gang og undgår at skabe yderligere splid og fjendskaber.
Da FJD’s hidtidige formand Henrik Raae Andersen, nu optræder som DKK kandidat og derfor må betragtes som inhabil, har jeg set det som min pligt og mit ansvar at give denne redegørelse og har derfor også bedt Flemming Østergård indsætte denne på FJD’s hjemmeside, ligesom jeg vil bede vores FJD sekretær, sende linket ud til samtlige specialklubber til evt. brug på deres hjemmesider.
I det mindste håber jeg på, at vi også får et kontinentalt medlem af DKK’s bestyrelse, også fra 2015.
Samtlige referater fra alle møder bliver naturligvis offentliggjort, så snart når de foreligger, der er intet hemmeligt i dem.
Med ønsket om en god jul og et glædeligt nytår.
Anton Dahl
Næstformand FJD
Bjert den 15.dec. 2014