Første gang du besøger kuldet vil være, når kuldet er et til to uger, ikke for at bedømme hvalpene, men mere for at se stedet hvor hvalpen skal leve og have sin påvirkning de første 8-9 uger af sit liv.

Når jeg nu giver mig i kast med “Hvordan vælge en hvalp” ved jeg godt, at der findes utallige metoder, spændende fra ekspertvurderinger, erfaringer, gode husråd, men gør dig en ting helt klar, der findes ingen fuldkommen metode, og meget hviler på et skøn. Hvalpen er jo ikke fuldt udviklet i 6 – 8 ugers alderen, hvor du vælger den, og i øvrigt, er du også med til at sætte dit præg på den under opvæksten.

En kendt forsker Jack Jagoda, Virginia, USA har udført nogle bestemte test på de samme hvalpe på forskellige tidspunkter på dagen og kommet til helt forskellige resultater og siger, at det  årligst tænkelige tidspunkt, at gøre sine observationer er sidst på eftermiddagen. Her ser vi, at hvalpenes sindstilstand også spiller en rolle.

Det vil være meget svært for en førstegangs hundeejer at foretage en udvælgelse baseret på egen test. Råd og vejledning kan eventuelt fås hos opdrætteren, forudsat vi har med en erfaren og seriøs opdrætter at gøre.

Hvad der er meget nødvendig ved udvælgelse af en hvalp, er at få udskilt den aggressive, den udadvendte, den afhængige, eller den passive, hvilket er det sociale aspekt. Også jagtinstinktet er vigtig at undersøge, og jægeren må tage stilling til, skal jeg vælge førerhunden eller den tilbageholdende og sky hund, eller måske en midt imellem.

Her er jægerens egen holdning og erfaring med hunde helt afgørende, men en første gangs hundeejer bør nok ikke vælge yderpunkterne, men en hvalp midt imellem kan give begge parter en god oplevelse. Min første hund var en førerhund, og jeg kan love at den energi, der skulle lægges i den var stor, men til gengæld fik jeg en dygtig jæger. Dog kan jeg ikke anbefale dette til nye hundeejere.

Her er en måde at lave en simpel test dog uden garanti, og husk at lave den mere end en gang, for eksempel kan du lave den første gang når den er 6 – 7 uger og anden gang når den 7 – 8 uger.

Testen laves ikke sidst på dagen og helst ikke lige efter at hvalpene er fodret af og søvnige.

Følgende fem punkter kan danne grundlag for en vurdering:

1. Kan du lide mennesker?

Hvalpen bæres forsigtig til et område, helst indhegnet sted og uden uheld. Den skal ikke forskrækkes, men føle sig tryg.

Formålet er at finde den mest aggressive, den mest passive, og den midt imellem. Når du er midt i området, uden andre forstyrrende elementer, sætter du hvalpen forsigtig ned og går hurtig 3 – 4 meter fra den. Knæl ned og forsøg at fange hvalpens opmærksomhed ved at klappe i hænderne, eller bruge stemmen. Du vil nu observere hvor villig, eller uvillig hvalpen kommer til dig, og på hvilken måde. Er den livlig eller tøvende. Reagerer den overhovedet på opfordringerne, eller går modsat vej.

Denne test viser om hunden er tiltrukket af mennesket eller det er en sky og indelukket hund, og samtidig viser det hvor meget selvstændighed den har. Bemærk under testen om halen virer frem og tilbage eller den blot hænger ned. Se på helheden i hvalpens adfærd.

2. Vil du følge mig?

Stå tæt ved hvalpen og begynd at gå ganske almindelig. Medens du gør det, betragt omhyggelig hvalpens reaktion. Hvor villig fulgte den dig? Vrikkede halen og viste opad, eller hængte den nedad uden reaktion? Angreb den dig, nappede i din sko eller bukser? Fulgte den dig tøvende med halen nedad? Eller nægtede den at følge dig?

Denne test viser lige som den foregående, om hunden føler sig tiltrukket af mennesket, ikke det enkelte individ, men mennesket som helhed.

3. Modtagelighed for fysisk kontrol og disciplin

Vend hvalpen om på ryggen uden voldsomhed. Når hvalpen er på ryggen sætter du din hånd på brystet og afventer en reaktion. Kæmper den indædt? Napper i din hånd? Eller gø’r ? Gør den modstand i begyndelsen og derefter resignerer? Er den total passiv?

Ved at betragte hvalpens reaktioner giver det et fingerpeg, om hvordan den senere vil reagere på fysisk kontrol og disciplin.

4. Hvem bliver lederen?

Du har stadig hvalpen isoleret fra andre og uden påvirkning af ydre omstændigheder. Placer begge dine flettede hænder under hvalpens bryst og løft den 10 – 15 cm fra jorden indtil den
reagerer.

Der er meget lidt hvalpen kan gøre – enten kan den acceptere eller reagere.

I denne situation er du lederen, og betragter hvordan hvalpen reagerer. Kæmper den, og i hvor høj grad den kæmper ? Prøver den at slikke din hånd? Er den fuldstændig uden reaktion? Graden af modstand afgør, hvor villig den er til at acceptere dig som leder.

Når vi skal forsøge at konkludere på resultatet af denne test, vil det give os et fingerpeg om den ekstreme aggressiveden midt imellemden passive hund, skal vi huske på, at der findes mange varianter, der hælder lidt til den ene eller anden side.

Den ekstreme aggressive vil volde langt de fleste hundeejere mange problemer. Hunden kræver megen erfaring fra dens ejer, og indlæringstiden er længere. Omvendt kan man med den rette træning få en hund med højt udviklede egenskaber, men absolut en hund for de erfarne opdrættere.

Den mellemste hund vil socialisere sig godt og modtage træning fra langt de fleste hundeejere, men stadigvæk en hund, der skal og gerne vil modtage træning og indlæring.

Den passive skal behandles meget nænsom. Den kan let blive stresset, og må ikke trænes intensiv, men masser af kærlighed og belønning under træning vil give gode resultater.

Som beskrevet ovenfor kan man få en “kammerat” hund ud af alle varianter, men det er her vigtig at holde sig målet med anskaffelsen for øje.

Kan du lide mennesker – Vil du følge mig, vil være gode indikatorer for hvordan hvalpen vil socialisere sig med mennesket under opvæksten.

Modtagelighed for fysisk kontrol og disciplin – Hvem bliver lederen, vil være gode indikatorer for hvordan hvalpen vil modtage træning under opvæksten.

5. Jagtinstinkt

Denne test er kun medtaget som en ekstra prøve uden af kunne generalisere, for jagtinstinktet kan udvikles på et senere tidspunkt af hundens opvækst ved påvirkning fra hundeejeren. Generne er der jo hos jagthunden, nedarvet gennem århundrede, men alligevel med forskellig intensitet.

Betragt hunden nøje under testen men fortvivl ikke, hvis den udvalgte ikke ved denne test viser tilfredsstillende resultat.

Vi har stadigvæk hvalpen der er 7-8 uger på et afgrænset område og har i forvejen anbragt en stækket due,duevinge, skind eller lignende på området. Hvalpen er af natur nysgerrig og skal undersøge alt, og du betragter nøje hundens adfærd, når den får øje på fuglen. Er den interesseret eller passiv? Bedøm selv.

Hvad skal hundeejeren bruge alle disse test til eller rettere, hvordan skal han bruge disse test til at udvælge en hvalp? Du må gøre op med dig selv, hvilke forventninger har jeg, og hvilke krav kan jeg leve op til som partner for min hund. En krævende hundeejer skal vælge en psykisk stærk og mere selvstændig hund, dog ikke den total dominerende, men en hund der ligger mellem den ekstreme aggressive og den mellemste. Er ønsket en mere rolig og afdæmpet hund går man naturligvis hen i retning af den mellemste. Altafgørende er dog at man har identificeret sig selv med testens resultater for at træffe et rigtigt valg.

Tro på testen eller ej, men prøv den alligevel, du har ikke noget at tabe. Forskellen mellem hundens og menneskets adfærd er nok ikke så stor, når det kommer dertil.

B. Elmengaard