Kære medlemmer.

Der har i den seneste tid været forskellige skriverier på Facebook i forbindelse med brug af tyske hanhunde i den danske avl. At DMK ikke har meldt noget ud tidligere, skyldes ikke et forsøg på at skjule noget, men et ønske om at kunne melde hele sandheden ud, og ikke blot brudstykker, der kan tolkes alt efter forgodtbefindende. Det er vi klar til nu. Vi har dog valgt at koncentrere os om den problematik, der relaterer til standarden, da det er den, som KLM-D henviser til i deres seneste korrespondance.

DMK’s indsigelse
DMK indsendte i november 2018 vores bekymringer til FCI i forhold til de ændringer til standard 102 for kleiner münsterländer, som var foreslået af KLM-D. Vores bekymringer gik primært på, at KLM-D ønskede at manglende hals (Laut) på sporarbejde på hårvildt skulle være en diskvalificerende fejl, og derved udelukke en hund fra brug i avlen. Kleiner münsterländeren er en alsidig jagthund, og DMK mener ikke, at mangel på én specifik brugsegenskab skal fremhæves og gøres diskvalificerende i forhold til de øvrige brugsegenskaber.

Forbuddet mod brug af tyske hanhunde
Den 7. oktober 2019 modtog DMK et brev fra KLM-D, hvori de meddelte, at danske opdrættere ikke længere måtte bruge tyske hanhunde. Forbuddet skyldtes blandt andet, at KLM-D mente, at DMK modvirkede en ændring af racestandarden. Dette blev der informeret om på hjemmesiden den 14. oktober, se her . I opslaget på hjemmesiden stod der også, at DKK’s formand Jørgen Hindse mente, at brevet fra KLM-D var uacceptabel adfærd, og at sagen blev viderebragt til FCI’s bestyrelse, som ville behandle den på et møde i starten af december 2019.

Offentliggørelse af revideret standard, version 1
Til vores store overraskelse blev der den 14. november 2019 offentliggjort en revideret standard for kleiner münsterländer på FCI’s hjemmeside. Den nye standard indeholdt de ændringer, som KLM-D ønskede, og som DMK havde udtrykt bekymring omkring. Jørgen Hindse, som også er formand for FCI i Europa, kunne ikke umiddelbart give en forklaring på, hvorfor standarden var godkendt uden at den var behandlet på et møde i FCI. DMK informerede på hjemmesiden den 17. november 2019 om offentliggørelsen af den reviderede standard se her .

Offentliggørelse af revideret standard, version 2
På et tidspunkt i løbet af de første måneder af 2020 forsvandt de ændringer i standarden som omhandlede de jagtlige anlæg, herunder manglende Laut som en diskvalificerende fejl. Dette blev gjort uden at informere de nationale kennelklubber og uden at opdatere udgivelsesdatoen, så man derved tydeligt kunne se, at der var tale om en ændring i forhold til den udgave, der blev offentliggjort den 14/11-2019, se mail fra DKK her . Den gældende standard for kleiner münsterländer kan ses på FCI’s hjemmeside her og på DMK’s hjemmeside her .

FCI kontakter VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen)
I slutningen af marts skrev FCI til VDH, den tyske kennelklub, at et af deres medlemmer opførte sig i strid med FCI’s formål, og VDH blev opfordret til at tage action over for KLM-D. VDH meddelte FCI, at det havde de ikke myndighed til.

Forsoningsmøde?
Den 6. maj afholdt Rune Riishøj og Peter Katholm et telefonmøde med Dietrich Berning, formand for KLM-D og KLM-I, Cor Bottenheft, næstformand i KLM-I, Philipp Ita, næstformand i KLM-I, og Beate Mitmeier, business manager i KLM-I. På mødet blev det aftalt, at hvis DMK bekræftede, at de ikke havde noget formaliseret samarbejde med SMCNA, ville KLM-D øjeblikkeligt ophæve forbuddet mod brug af tyske hanhunde i avlen. Denne bekræftelse blev sendt den 13. maj, se mailen her . Den 14. maj svarede Dietrich Berning, at beslutningen om at ophæve forbuddet skulle behandles på et bestyrelsesmøde i KLM-D, som ville blive afholdt i juni, se mailen her . Den 17. juli fik vi besked om, at KLM-D desværre ikke havde været i stand til at træffe beslutning om ophævelse af forbuddet på bestyrelsesmødet i juni, men at det ville blive taget op igen på et møde i august, se mailen her .

DMK’s forslag på generalforsamlingen
DMK besluttede efterfølgende at fremsætte et forslag på generalforsamlingen den 16. august om en mulig udtræden af KLM-I, såfremt KLM-D ikke ophævede avlsrestriktionerne inden udgangen af september 2020. Se forslaget i sin fulde ordlyd her (forslag 12). KLM-I blev orienteret om, at forslaget var fremsat, se mailen her . Forslaget blev på generalforsamlingen vedtaget med 47 stemmer for, fem imod og én blank stemme.

Fortsat forbud mod brug af tyske hanhunde
Den 1. september modtog DMK besked fra Dietrich Berning om, at KLM-D fortsat vil forbyde brug af tyske hanhunde i den danske avl. Deres begrundelse er, at DMK ikke avler i henhold til den gældende FCI standard, se mailen her . Det er vi naturligvis forundrede over, og har den 22. september sendt dette svar, se mailen her . I mailen gør vi det tydeligt, at DMK ikke ønsker at udtræde af KLM-I samarbejdet, og vi opfordrer til et møde, hvor det fremtidige samarbejde kan diskuteres.

Hvorfor er det kommet så vidt?
Endelig vil vi gerne understrege, at det blandt andet på Facebook har været fremført, at de ændringer i standarden, som DMK i november 2018 indsendte bekymringer omkring, blev godkendt af klubben på et KLM-I møde i 2012. Dette er ikke korrekt. Ændringerne i standarden blev på mødet godkendt af DMK’s daværende formand, men DMK’s daværende bestyrelse og medlemmerne blev ikke orienteret om denne godkendelse, hverken før eller efter beslutningen.

 

Rune Riishøj, formand